sâmbătă, 4 octombrie 2014

Ultimul dans al lui Charlot - Fabio Stassi

Am decis să citesc un roman de-al unui autor de la FILIT, Fabio Stassi și drept să vă spun, am rămas impresionată de maniera în care este scris romanul.
Voi prezenta subiectul acestui roman pentru a vă familiariza cu stilul autorului.
Romanul și autograf de la Fabio Stassi :D

Într-o seară de Crăciun, Moartea îl vizitează pe actorul Charlie Chaplin în casa acestuia din Elveția. Marele actor și regizor are o vârstă trecută de 80 de ani, dar are un fiu mic pe care dorește să îl vadă crescând. Charlie îi propune Bătrânei un pact: dacă reușește să o facă să râdă, va câștiga încă un an din viață. Începe astfel cu un dans cu Moartea, iar în noaptea aceea îl va salva doar comicul provocat de suferințele vârstei și nu tehnica actoricească. În fiecare an, Bătrâna se va întoarce de Crăciun să îl ia, așa că va trebui să-i stârnească măcar un hohot de râs. În așteptarea întâlnirii fatale, Chaplin îi scrie fiului său o scrisoare lungă și pasională, povestindu-i cum era viața în mahalele Londrei, cum a rămas de mic orfan(mama lui fiind internată într-un spital de nebuni, iar tatăl lui alcoolic), cum a lucrat de mic la circuri, cum a trecut oceanul spre America, unde a experimentat o suită largă de meserii (geamgiu,lumânărar,tipograf).
Cam așa era Moartea cu Chaplin


Această carte este o biografie romanțată, dar și nostalgică, întrucât îmbină elementele reale din viața lui Chaplin( meseria părinților, vârsta la care a decedat, pasiunea sa pentru circ) cu cele ficționale. Este pus în evidență omul fără mască, în spatele perfecțiunii și al zâmbetului său. Ceea ce frapează este imaginea lui Charlie, povestea în sine, dar și modul în care sunt realizate portretul psihologic al actorului, prezentarea Americii și a lumii cinematografice. Finalul însă, te prinde efectiv nepregătit.

Este o carte accesibilă din toate punctele de vedere, v-o recomand. Deci, cum spunea și Charlot : "O zi în care nu râzi e o zi pierdută.". Nu numai că se abordează povestea lui Charlie, însă se pune și mare accent pe râsul și valorile lui.

Voi reveni cu un articol mâine, în care o să-mi împărtășesc impresiile mele legate de evenimentul care s-a desfășurat în perioada 1-5 octombrie și anume, FILIT. Rămâneți pe aproape! 


7 comentarii:

  1. Super recenzia! Adaug cartea pe TBRL-ul meu :-).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos și baftă și ție ! :* Aștept păreri

      Ștergere
  2. Nu am auzit de carte până acum, dar îmi place mult descrierea. Mulțumesc mult pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta carte, iar autograful este foarte dragut :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc.. Întradevăr, autorul a fost foarte drăguț, deschis și prietenos. A desenat la toată lumea câte ceva. Sincer, la mine cred că a nimerit bine notele acelea muzicale, întrucât ascult muzică mereu :)).

      Ștergere